Jdi na obsah Jdi na menu
 


Proč prožívám pokoj i obavy?

12. 10. 2022

Proč prožívám pokoj a zároveň znepokojení a obavy?

14. 12. 2021 2:14:31
 

Moje zkušenost s Covidem

V době nemoci, kterou jsem prožil i se svojí rodinou, jsem si vyzkoušel, jak dokáže potrápit, zanechat následky a jak je náročná. Vzhledem k mému trvalému zdravotnímu stavu, jsem vyléčení pokládal za dar z nebe, skrze ruce mého obvodního lékaře.

V polovině tohoto roku jsem se nechal naočkovat. Zdálo se mi, že je to dobré, protože žiji ve své rodině, kterou mám rád. Zároveň udržuji kontakty s dalšími rodinami, mnohými dětmi i s bezdomovci. Chtěl jsem chránit je i sebe zároveň.

Je vakcinace jediným lékem proti Covidu?

Mám tušení, že pro tuto dobu je opravdu jediným obecným lékem vakcinace. Samozřejmě nikdo z nás není schopen studovat obsah vakcín, jejich nežádoucí účinky a další. Uvědomil jsem si, že vlastně všechny léky, které mnozí užíváme denně většinou léčí, ale zároveň mají nežádoucí účinky. Přesto je užíváme, protože nám zachraňují život. Tak jsme si nějak na to zvykli a důvěřujeme vědcům i našim lékařům po celý život, že nás chtějí léčit, ne poškodit, nebo dokonce zničit.

Naslouchejme si, ale uchovejme si zdravou mysl

Snažím se naslouchat i těm opačným hlasům, které nás varují před ohrožením zdraví, ba dokonce před smrtí. Nevěřím, že existuje skupina zlých globálně vládnoucích osob, které zkorumpovaly většinu vědců, virologů a lékařů, aby zničili lidstvo vakcínou. Aby nám lhali a chtěli nám uškodit. To nás mohli nechat umřít hned na začátku pandemie. Nemuseli dělat vůbec nic. Oni nemají nic lepšího, jiného proti nemoci, než my všichni. Jsme všichni na „jedné lodi“. Většina z nich jsou slušní, moudří lidé, kteří mají své rodiny a mají dobré úmysly. Sami se nechali očkovat, dokonce i své dospívající děti. Myslíte, že pokud by neměli jistotu, že vakcína nezabíjí, ale léčí, nechali by ji píchnout členům rodiny, včetně děti? To by se museli zbláznit, stát se sebevrahy a provinit se proti zákonům. Navzdory nedokonalosti zdravotních systémů věřím dobrým intencím těchto lidí.

Nevěřím tomu, že pandemie je prostředkem „Antikristovým“, jak se to říká a píše v některých křesťanských kruzích: „Že přijetí vakcíny znamená pro křesťany zapření Krista a nepřijetí očkování je důkazem věrnosti Kristu. To by pro nás bylo moc jednoduché a černo - bílé.

Pokud byť jen částečně rozumím Písmu, tak tyto oblasti není možno spojovat. Je zřejmé, že věrnost Kristu lze dokázat vyznáváním jeho jména, navzdory zákazu, ohrožení života totální mocí. Zdá se zřejmé, že prvotní církev byla pronásledována, nucena přijmou a vyznat jiného pána, než Ježíše Krista. Měla se klanět jiným bohům. Křesťané „vzali svůj kříž“, postavili se na odpor vůči vládnoucí, nebo náboženské moci. Mnozí položili své životy. Tento postoj se opakoval mnohokrát v dějinách, až do dnes (islámský stát, Nigérie, totalitní systémy ve XX. století ...)

Doba, kterou popisuje kniha Zjevení a jiné prorocké knihy, se týká opravdového zachování víry a věrnosti vůči Bohu a Kristu a rozhodnutí následovat nadále Krista, nebo se postavit proti němu. Není to pandemie, nebo očkování proti ní.

Sám Ježíš rozlišoval tyto úrovně našeho života a dokonce řekl, že „to, co vchází do člověka jej neposkvrňuje, ale co vychází z něj (zloba, nenávist, nečistota....)“. Takže samotná vakcína zřejmě není proti Bohu, ani proti nám.

Pohled do Písma i do historie mně naplňuje pokojem a důvěrou.

Myslím, že obava z vakcín, které mohou škodit, nebo zabít, se paradoxně podobá obavám Svědků Jehovových, kteří brání přijmout transfuzi krve. Na základě falešného výkladu Písma v minulosti zemřelo zbytečně mnoho jejich vyznavačů i děti.

Mor v Evropě ve středověku

V polovině XIV. století evropské země zasáhl černý mor. Mělo to velké ekonomické důsledky. Mnozí neúměrně bohatli, jiní krachovali. Lidé se mezi sebou dohadovali a hledali viníky. Osočovali tehdejší vládnoucí, že nezvládají situaci. Ale byla to taky doba nových možností a objevů.

Někteří křesťané pomáhali umírajícím, povzbuzovali a sami zemřeli. Jiní chodili po městech a vesnicích, zvěstovali Boží soud a dobu příchodu Antikrista a Ježíše Krista. Po několika létech mor ustoupil. Život šel dál. Ale tito zvěstovatelé se stali falešnými proroky pro svět i pro Boha. To by se kazatelům apokalyptických scénářů mohlo stát i nyní. Podobné kauzy se opakovaly v dějinách vícekrát. V některých sektářských kruzích se tyto excesy stávají i v současné době.

Co mně tedy znepokojuje?

Lidé, kteří stále umírají. Někteří možná zbytečně. Je mi líto pozůstalých.

Soucítím s těmi, kteří jsou přímo zapojeni v procesu záchrany života v nemocnicích. Rád bych se podílel na tomto procesu. Kvůli zdravotním rizikům úměrně mému zdraví, to je vyloučeno. Tak jim žehnám v Kristově jménu a přeji vytrvalost, zdraví a naději, že bude líp. Vaše práce není zbytečná.

Oboustranné napětí

Stále sílící napětí v názorech na obou stranách spektra, dokonce v církvích. Pamatujete si na to, jak na začátku pandemie se mnozí křesťané na prázdných ulicích velkoměst na kolenou modlili a přimlouvali za tento svět. Prosili Boha o pomoc a On vyslyšel modlitby mnohých. Nedal světu jinou alternativu, ale dal moudrost vědcům a lékařům, aby mohli dopracovat a rozvinout vakcínu pro celé lidstvo. Tak jak to udělal vícekrát v dějinách. Máme příležitost se semknout, společně se modlit, děkovat za zdravotní péči a lidí v ní. A využít tuto zvláštní dobu ke zvěstování evangelia o Kristu, který tento svět stále miluje a jistě přijde ve stanovený čas. Měli bychom stát v první linii a pomáhat, kde se dá, kde to je jen možné. Co tedy děláme jako věřící dnes?

Rozhojňovat život

Zdá se zřejmé, že cokoli slouží k zachování lidského života je správné před Bohem i lidmi. Můžeme přemýšlet, zda naše postoje zachraňují navzdory našim představám, obavám, informacím, předsudkům. Ježíš nás posílá zachraňovat, jako on zachraňoval. On se narodil, zemřel, vstal z mrtvých a obdařuje nás životem. Abychom i my rozhojňovali a kultivovali život.

Protiprávní jednání

Taky mně znepokojuje, slyším – li, že v mnoha případech i naše vláda mnohokrát jednala proti zákonům naší země. Vím, že to neměli lehké, ale pokud se to dělá, tak svědomí politiků se otupí, lidé si zvyknou, stanou se lhostejnými a časem to bude zcela normální a právo se může začít ohýbat v jiných zcela jiných okolnostech.

Nůžky se neúměrně otevírají

To, že se sociální nůžky dramaticky otevírají mezi bohatými (farmaceutické firmy, korporace...) a lidmi na spodním společenském žebříčku i střední třídou je taky velmi znepokojivé.

Segregace je nemožná

Byl bych velmi znepokojen v případě, že bychom měli oddělovat na bohoslužbách očkované a neočkované od sebe. Nebo jedné skupině zabránit vstoupit. Nedokážu si představit stát u dveří modlitebny a provádět “segregaci“ mezi dvěma skupinami. Ježíš řekl: „Pojďte ke mne všichni obtížení a já vám odpočinutí dám. Nemůžeme zabránit lidem, aby přicházeli na bohoslužby, potažmo ke Kristu.

Mějte pokoj v srdci a odvahu k záchraně životů a novým výzvám

Zdroj: https://firla.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=780393

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář