Jdi na obsah Jdi na menu
 


Profesní záležitosti

22. 8. 2012

 

 

 

PROFESNÍ ZÁLEŽITOSTI

 

- Radost z práce nebo zklamání?

     "Svévolníka výdělek z jeho práce zklame, kdežto kdo rozsévá spravedlnost, má mzdu jistou." (Přísloví 11,18). Šalomoun prochází i zde krizí středních let. Práci nazývá pachtěním. Ale dobře si všiml, že touha po věčnosti, kterou nám vkládá Bůh do srdce, převažuje nad pomíjitelností tohoto života. Stojí za to radovat se a konat dobro.

      "Shledal jsem, že není nic lepšího, než když se člověk raduje z toho, co koná, neboť to je jeho podíl. Kdo mu dá nahlédnout, co se stane po něm? Jaký užitek má ten, kdo pracuje, ze všeho svého pachtění…" (Kazatel 2, 8 – 14).

     Záleží na společenském postavení, lidské povaze,  vztazích  pěstovaných předtím. „Mnozí se teprve nyní najdou.“[1] V některých profesích jsou tato léta nejproduktivnějšími (lékař, učitel, kvalifikovaný dělník...) za předpokladu, že jsou přizpůsobiví, schopni využít získané  zkušenosti, ale zároveň ochotni se učit novým věcem.

- Pozitivní postoje: Radost, vyváženost, vytrvalost, stabilita, houževnatost.

- Negativní postoje:  Pokles výkonnosti (náročná, nebezpečná povolání – hutník, horník, policista, letec, sportovec – mnohem dřív). Apatie, konec kariéry, lhostejnost („mládí pryč, do důchodu daleko“). Zklamání z minutí se povoláním.

     „Zvláštní vliv na život člověka má jeho profesní socializace.  Význam a nutnost práce se projevuje na problémech a krizích, které souvisejí s nezaměstnaností a odchodem do důchodu. (tzv. šok z penze)" [2]

 

- Osobní uspokojení z práce[3]

Spokojenost ženy vyplývající z domácích povinností není nikdy větší než v době, kdy se vdá. Její nadšení začíná ochabovat s narozením prvního dítěte a v průběhu dalších let, během výchovy dále slábne. Nejnižšího bodu dosahuje v době, kdy se dostavuje syndrom prázdného hnízda. Její spokojenost se pak opět vrací.

 

     Uspokojení mužů ze zaměstnání se vyvíjí opačně. Nejnižšího bodu dosahuje v prvních letech manželství. Cestou vzhůru v profesním žebříčku jeho emocionální uspokojení z práce a finanční ohodnocení narůstá. Práce přitom pohlcuje stále větší množství jeho času a energie.  Tato kombinace si koleduje o potíže, zvláště tehdy, když manžel necítí žádnou odpovědnost za to, aby manželce pomohl její potřeby       a touhy naplnit. 

     Deprimovaná a sklíčená žena může reagovat podobnými způsoby:

Návrat do práce. Zahořknutí. Deprese a zoufalství (vztek obrácený dovnitř). Nezákonný vztah (ještě větší deprimace a osamělost). Utišující prostředky (alkohol, drogy, léky). Pokus o sebevraždu. Útěk z domu, ponechání rodiny na otci. Rozvod.  

 

 

 


[1] ŘÍČAN, P. Cesta životem, s. 324.

 

[2] FÚRST, M. Psychologie, s. 151.

[3] DOBSON, J. Narovinu, s. 120.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář