Jdi na obsah Jdi na menu
 


VYŠNÍ LHOTY 2022

30. 1. 2023
DOBA MILOSTI VE VYŠNÍCH LHOTÁCH
Tato naše služba již trvá asi 7 let, vyjma období Covidu a jiných překážek. S cizinci, kteří tam pobývali jsme prožívali některá setkání pro křesťany, nebo s těmi, kteří o křesťanství projevili zájem. Někteří z nich uvěřili, byli pokřtěni, s některými jsme ztratili kontakt.
Dnes jsme se setkali asi s padesáti muži, přibližně z deseti zemí severní Afriky a Asie. Přišli za námi, aby si vzali Nový zákon, který jsme jim mohli nabídnout, v jejich vlastním jazyce. Byli moc vděčni, děkovali nám. Myslím, že pro mnohé z nich takové setkání je zastavením na jejich složité cestě životem. Nejde jen o NZ, ale o přijetí, o podání ruky, sdělení jména, o ujištění, že mají naši úctu, o prohození několika slov a úsměv. Naprostá většina z nich nebyli křesťané. Vyznávají jiné náboženství, ale jsou dychtiví po "Indžil" dobré zprávě o Ježíši Kristu. Byli jsme překvapeni. Měli jsme pocit, jakoby sám Bůh tyto lidi se vzdálených zemí poslal k nám, aby se mohli dozvědět, že jsou milováni a že Bohu záleží na jejich životech. Mají dobré informace, záleží na nich, jak s nimi naloží. Ve svých zemích by se zřejmě nikdy nedozvěděli o Kristově lásce. Není moc misionářů. kteří by podle Kristových slov zvěstovali evangelium jiným národům. Tak jejich obyvatelé přicházejí k nám, do Havířova a do Vyšních Lhot. Za těch několik let jsme si uvědomili, jak přicházejí po skupinách (Číňané, Íránci, Kubánci, Íračané), nyní severní Afrika a západní Asie. Samozřejmě do toho zapadá imigrace z Ukrajiny ale to je jiný příběh.
Uvědomuji si, že současná doba je dobou milosti, pro církev, pro mnoho imigrantů, kteří různými cestami přicházejí do naši země.
V období války na Ukrajině, různých politických a ekonomických krizí se zdá, že pro Církev toto je opravdu doba milosti, nevídaných výzev. Můžeme zasáhnout národy světa evangeliem. Záleží, kam se díváme. Pokud hledíme jen na sebe, kolem sebe, budeme prožívat stále větší nepokoj, strach o své rodiny a vlastní život. Budeme stále hledat možnosti, jak se mít ještě lépe a komfortněji a to nás může docela zničit.
Pokud se nově zahledíme do Písma, začneme důvěřovat Bohu, prožijeme jeho pokoj a necháme se vyslat k lidem,, kterým jde o holý život.
Žijeme v jedinečné době. Hledíme na putování národů, jak tomu bylo ve středověku a v době válek. Je jisté, že se to bude stále více zmáhat. Je to výjimečné období, které píše dějiny. Dokážeme v tom najít, jako církev smysl a poslání.
Může se klidně stát, že tito putující světem, nebo lidé žijící s námi, třeba opravdu na hranici chudoby, kteří hledají již dnes smysl života naleznou naplnění, odpočinutí v Bohu živém. Jiní hledající jen naplnění vlastních cílů a požitků "zpláčou nad výdělkem".
Chci Vás povzbudit, hledejme, co má smysl, hodnotu a cíl. "Kdo hledá jistě najde".
Dnešní den byl pro mně darem Božím a dnem jeho milosti. Prožili jsme zázrak.
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář